Vad är Babypottning/EC?

Babypottning, Elimination Communication- EC, på svenska Eliminerings kommuniktaion.

Alla människor har behov och redan från födseln visar de små vilka behov de har. Det är hunger, sömn och avföring som är de starkaste. Genom att som förälder eller annan vårdnadshavare lära sig hur sitt barn visar sina olika behov så lär vi oss också hur vi kan hjälpa till att besvara och hjälpa till vid dessa. EC är sättet du lär dig läsa av ditt barns behov att kissa och bajsa någon annanstans än i blöja. Det kan vara på potta, toa eller över ett handfat. Det finns olika sätt och det finns olika platser som funkar för en vuxen att hjälpa ett barn att göra ifrån sig.

Vilken ambition man väljer att ha är helt upp till en själv men det är viktigt att det inte sker under tvång eller att man som förälder känner sig pressad att göra det här. Även om man igår fångade kiss och bajs på toan flera gånger men bara gör det någon enstaka gång idag så ska man inte se det som någon tävling i hu mycket  man gör varje dag utan se det som att idag blev det åtminstone någon färre blöja än vad det hade blivit annars.

Tips på att komma igång!

Beroende på hur gammal ditt barn är så kan det vara en idé att börja rutinpotta. Potta före/efter sömn, mat och byte av aktivitet. Att prova vid blöjbyte kan också vara en bra tid. Även om barnet inte gör ifrån sig direkt så är dessa tillfällen vanliga då barn vill göra sitt behov.

Annat tips är att titta efter signal som ex bajs. Barnet brukar börja klämma och spänna sig och en del barn får även ett veck eller blir röda i pannan. Då kan det vara ett tillfälle för att prova sätta på potta eller toa.

En bra bok att läsa för dig som vill komma igång med EC är ”Bebis på pottan” författare är Ulrika Casselbrant. Vill du läsa mer om babypottning/EC så kan du göra det här. Boken kan köpas här.